فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه فضای شهری - سال دهم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1402)

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال دهم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد اسدی*، محسن احدنژاد روشتی، شاهرخ زادولی خواجه صفحات 1-20

    امروزه با توجه به افزایش مسایل و مشکلات شهرها ناشی از گسترش فزاینده ی شهرنشینی، کاربست رویکردهای نوین در برنامه ریزی شهرها به منظور دست یابی به توسعه ی پایدار ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. در این راستا، یکی از رویکردهای تاثیرگذار بر توسعه ی پایدار شهرها، برنامه ریزی به منظور هوشمندسازی آنها بوده است. با توجه به اهمیت رویکرد هوشمندسازی در برنامه ریزی شهرهای امروزی، هدف از تحقیق حاضر تدوین الگوی توسعه ی شهر هوشمند با تاکید بر شاخص های شهر آموزش دهنده در شهر قاین می باشد. از این رو، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی بوده که به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده شده است. قابل ذکر است که جامعه ی آماری تحقیق شامل نخبگان دانشگاهی و مدیران شهری قاین بوده و با توجه به مشخص نبودن تعداد حجم جامعه ی آماری، از طریق فرمول کوهن در سطح اطمینان 95 درصد، 90 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر تحقق پذیری شهر هوشمند در شهر قاین به ترتیب عبارتند از مدیریت هوشمند، محیط هوشمند، شهروند هوشمند، اقتصاد هوشمند، تحرک هوشمند و زندگی هوشمند که میزان تاثیرگذاری آنها بر مبنای مدل ساختاری 89/0، 81/0، 73/0، 65/0، 58/0 و 52/0 محاسبه شده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که رویکرد آموزش (شهر آموزش دهنده) می تواند نقش محوری در تحقق شاخص های شهر هوشمند قاین از طریق برنامه ریزی در سه بعد امکانات آموزشی، محیط شهری و شهروندان ایفا نماید. در این راستا می توان گفت که حدود 64 درصد از تحقق شهر هوشمند قاین را وجود و تحقق شاخص های شهر آموزش دهنده تبیین می کند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، توسعه ی شهری، شهر هوشمند، شهر آموزش دهنده، قائن
  • مسعود تقوایی، مرجان شفیعی* صفحات 21-42

    با ادامه روند تسلط جمعیت شهری و گسترش فیزیکی کلانشهر اصفهان در طی سالهای اخیر و چالش های اقتصادی، زیست محیطی، مدیریتی، همچنین فشارهای زیادی که بر شهر وارد می شود، هوشمندسازی شهری راهکاری ارایه شده از سوی مبتکران و محققان شهری است که می تواند به عنوان رویکردی مناسب برای حل چالش های فعلی شهرنشینی و عملکرد مطلوب شهر، استفاده شود. با توجه به این مهم، هدف پژوهش حاضر اولویت بندی شاخص های موثر بر تحقق هوشمندسازی شهری و رتبه بندی مناطق نسبت به این شاخصها در شهر اصفهان است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی - توسعه ای و روش آن توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارشناسان حوزه برنامه ریزی شهری (سازمان خدمات شهری، شهرسازی و معماری، حمل و نقل شهری، فاوا، برنامه ریزی و توسعه انسانی، و شهرداری های مناطق 15 گانه و...) تشکیل می دهد و با استفاده از روش  گلوله برفی 50 نفر به عنوان نمونه مورد نظر انتخاب شد. اطلاعات مورد نیاز پژوهش با مطالعه منابع کتابخانه ای - اسنادی و مطالعات میدانی به دست آمد و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش AHP استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص بهبود وضعیت آلودگی های شهری با ضریب 41/0 اولویت اول و شاخص میزان اعتماد شهروندان به سازمان های خدمات محور 024/0 اولویت آخر را به دست آورد. همچنین مناطق 5 و 6 نسبت به شاخص های مورد نظر رتبه اول، و مناطق 14 و 11 رتبه آخر را به خود اختصاص داده اند. و در نهایت پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت مناطق نسبت به شاخص های مورد نظر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شهر اصفهان، رویکردهای توسعه شهری، مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، هوشمندسازی
  • ریحانه علائی*، محمدرحیم رهنماء، امیدعلی خوارزمی صفحات 43-65

    اراضی قهوه ای مشهد دومین کلانشهر ایران با 1591 قطعه و 3863 هکتار، حدود 2/13 درصد اراضی این شهر را تشکیل می دهد. ساماندهی و مدیریت اراضی قهوه ای گامی موثر در جلوگیری از گسترش افقی شهر و تثبیت جمعیت در داخل مرزهای موجود و در راستای توسعه پایدار است. یکی از این قطعات، کارخانه قند آبکوه با 25 هکتار وسعت می باشد. با توجه به اهمیت جایگزینی کاربری های مناسب و نقش ذی نفعان در پیشبرد پروژ، این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی به دنبال شناسایی ذینفعان و نقش آنها در بازتوسعه اراضی کارخانه قند ابکوه، شناسایی بهترین کاربری جایگزین برای باز توسعه اراضی کارخانه با توجه به مولفه های توسعه پایدار(اقتصادی، هویت، شهرسازی و تحقق پذیری) و ارایه بهترین راهبردها برای رسیدن به این کاربری مطلوب جایگزین می باشد. نتایج تحقیق با مطالعات ترکیبی پس از مصاحبه نیمه ساختار یافته با نمایندگان 12دستگاه ذی نفع و کارشناسان متخصص، 7 کاربری پیشنهادی را نشان داد. سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبیAHP، کاربری ترکیبی اداری- تجاری به عنوان بهترین کاربری با توجه به مولفه های توسعه پایدار انتخاب گردید، همچنین با بکارگیری تحقیق کیفی، نتایج نشان داد که آستان قدس به عنوان ذی مدخل اصلی از بیشترین منافع و میزان نفوذ در بازتوسعه اراضی قهوه ای کارخانه قند آبکوه به دلیل مالکیت 5/43 درصد از کل اراضی سطح شهر برخوردار است. از اینرو بهترین استراتژی، برقراری ارتباط موثر با آستان قدس برای جایگزینی کاربری پیشنهادی در اراضی کارخانه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اراضی قهوه ای، بازتوسعه، ذینفعان، شهر مشهد، کارخانه قندآبکوه، مدل سلسله مراتبی
  • فاطمه پورراهداری، محمدهادی مهدی نیا*، زهرا شریفی نیا صفحات 67-88

    شاخص های مسکن نه تنها به عنوان ابزاری توصیفی به بیان وضع موجود مسکن در ابعاد مختلف می پردازند، بلکه به سیاستگذاران کلان بخش مسکن کمک می کند تا تصویر روشن تری از شرایط مسکن در گذشته، حال و آینده داشته باشند و سیاست ها و راهبردهای متناسبی در آینده اتخاذ کنند. هدف تحقیق حاضر آن است تا با بررسی وضعیت شاخص مسکن در مناطق 17گانه شهر مشهد و اولویت بندی آن ها بر اساس این شاخص ها و ارایه راهکارها بستر مناسبی را جهت برابری و عدالت بین مناطق مختلف شهر مشهد فراهم آورد. جامعه آماری تحقیق را تعداد کل خانوار شهر مشهد در سال  1399 به تعداد 930785 خانوار تشکیل می دهد که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 مورد است. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک آنتروپی شانون و ARAS استفاده شده است. نتایج تحقیق بر اساس تکنیک آنتروپی شانون نشان داد که در شاخص های کمی معیار بعد خانوار، در شاخص های کیفی معیار دسترسی واحدهای مسکونی به مراکز خرید و در شاخص های اقتصادی معیار درصد اجاره بها به کل هزینه خانوار با اهمیت ترین معیارها بوده اند، از سوی دیگر نتایج تحقیق با کاربرد تکنیک ARAS بیانگر آن است که مناطق 17گانه شهر مشهد به لحاظ شاخص های کمی، کیفی و اقتصادی مسکن در شرایط برابر قرار ندارند و در سه سطح مطلوب، نیمه مطلوب و نامطلوب دسته بندی شده اند. نتایج حاصل از این دسته بندی به مدیران مسکن شهری کمک می کند که جهت رسیدن به برابری در مسکن پایدار در شاخص های مورد مطالعه، از کدام منطقه در کلان شهر مشهد اقدام به برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: شاخص مسکن، تکنیک ARAS، مشهد
  • مرضیه شاهرودی کلور، خسرو موحد*، حجت الله رشیدکلویر، ملیحه تقی پور صفحات 89-109

    رفتار انسانی نقشی عمده در پیدایش و تداوم انواع مشکلات محیطی دارد. مدل های پیشنهادی برای اصلاح الگوهای رفتاری بر مولفه ای به نام انگیزه تاکید دارند که زمینه اولیه برای اتخاذ تصمیمات پایدار افراد می باشد. با توجه به اهمیت مسکن در توسعه پایدار، الگوهای جدید سکونت در مساکن جمعی و تاکید طراحان بر حریم خصوصی و خلوت در چیدمان های فضایی، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قلمروپایی در مسکن بر تقویت انگیزه های رفتاری در تحقق پایداری انجام شده است. برای این منظور، نخست الگوهای چیدمان و انتظام فضای داخلی مسکن به لحاظ نحوی بررسی شده و سپس با توزیع 384 پرسشنامه فرضیه تحقیق مورد آزمون قرار گرفت. مشاهدات نشان داد مسکن معاصر دارای دو الگوی مرکزی و محوری است که ارزش فضایی قلمروهای عمومی، نیمه عمومی و خصوصی در هر یک از آن ها دارای ویژگی های نحوی متفاوتی است. در الگوی مرکزی عرصه های عمومی دارای یکپارچگی، دید، نفوذپذیری و استفاده پذیری بالاتری هستند؛ در حالی که در الگوهای محوری تفکیک های فضایی بیشتر و عرصه های خصوصی استفاده پذیری بالاتری دارند. علاوه بر تحلیل های نحوی، آزمون تحلیل واریانس نیز تفاوت رفتار قلمروپایی میان ساکنان دو الگوی نام برده را تایید کرد. نتایج با تایید رابطه مثبت میان چیدمان فضایی، قلمروپایی و انگیزه رفتارهای پایدار، نشان داد طراحی مرکزگرا و تقویت محرک های فضایی برای استفاده از فضاهای جمعی، می تواند به میزان 28 درصد پیش بینی کننده رفتارهای پایدار باشد. در حالی که داشتن قصد و نیت رفتاری در زمینه پایداری 29 درصد پیش بینی کننده انگیزه است، قلمروپایی و چیدمان فضایی با 28 درصد پیش بینی کنندگی فاکتور مهم و قابل کنترلی خواهد بود.

    کلیدواژگان: مسکن، رفتار پایدار، قلمروپایی، ارزش فضایی، انگیزش
  • صادق پرتانی*، آسیه نوروزی کهنه قوچان، روح الله نوری، کریستووائو وینسته اسکاپولاتمپو فرناندس صفحات 111-128

    یکی از عوامل مهم در آلودگی منابع آب های سطحی و زیرزمینی، رواناب های سطحی هستند. هدف از این تحقیق ایجاد یک رابطه کاربردی برای تخمین کیفیت رواناب شهری در گذر از انواع کاربری های اراضی مختلف شهری بوده است. این پژوهش بر مبنای روش تحقیق تلفیقی میدانی و عددی انجام شده است. سه مسیر مطالعاتی شامل زمین هایی با کاربری های مختلف شهری در شهر تهران انتخاب و مطابق با نقشه ها و سازه های زهکش شهری نقاط نمونه گیری تعیین شدند. پس از 10 دقیقه از شروع بارش نمونه برداری از رواناب، در نقاط مشخص شده صورت پذیرفت و نمونه ها برای اندازه گیری مشخصات کیفیت آب از جمله کل جامدات معلق، کل جامدات حل شده، اکسیژن خواهی شیمیایی و بیوشیمیایی، نیترات و سرب به آزمایشگاه انتقال داده شدند. پارامترهای اسیدیته، دما، اکسیژن محلول، هدایت هیدرولیکی ویژه نمک، توسط ابزارهای اندازه گیری در محل نمونه برداری تعیین شده اند. نتایج بیان گر ارتباط موثر بین کاربری اراضی و متغیرهای کیفیت آب (رشد متناسب صعودی 29 درصدی) بوده است. طبق نتایج این پژوهش فضای سبز اولین عامل تاثیرگذار در بالا بردن مقادیر TDS، DO، EC و شوری است بطوریکه مقادیر آنها نسبت به کاربری های دیگر نزدیک به دو برابر بالاتر هستند. بیش ترین میزان تاثیر معادل 51 درصد میانگی برای متغیرهای کیفی TSS، NO3، BOD5، COD و Pb مربوط به درصد مساحت فضای کاربری اداری بوده و رواناب مناطق با کاربری اداری دارای بیشترین آلودگی شیمیایی (COD=307ppm) است. نتایج حاکی از آن است که فضای سبز با سهم 34 درصدی از عوامل موثر بر جامدات آب و نیترات، حمل و نقل با سهم 29 درصدی از عوامل موثر بر جامدات آب و سرب و متغیرهای آلی غیرقابل تجزیه توسط میگروارگانیسم ها و دینامیک جمعیت و کاربری اراضی بر دما و میزان اکسیژن محلول رواناب، اثرات مستقیمی دارند. این تحقیق مدیران شهری و محققان را به سمت استفاده مجدد از رواناب شهری به صورت محلی و قبل از ملحق شدن به جمع کننده های منطقه های دیگر سوق می دهد.

    کلیدواژگان: اراضی شهری، پارامترهای کیفی، تغییرکاربری اراضی، رواناب شهری، کیفیت رواناب
  • محمد سلیمانی، طاهر پریزادی*، حجت میرزازاده، توحید اصغری، سلام احمدپور صفحات 129-148

    این پژوهش بر آنست که کیفیت گسترش فضایی شهر مهاباد و سناریوهای مربوط به توسعه آتی آن را بررسی وارایه نماید. بدین رو از منظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، تحلیلی- هنجاری محسوب می شود. شیوه گردآوری داده ها اسنادی پیمایشی بوده و از نرم افزارهای  Micmac  و Scenario Wizard در تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه سناریواستفاده شده است. مدلهای ارزیابی رشدشهر نشان می دهند که توسعه فضایی- کالبدی شهرمهاباد در دهه های اخیر به صورت پراکنده و غیرمتراکم و بین نیاز جمعیت و توسعه افقی شهر غلبه با توسعه بی ظابطه بوده است. در فرآیند تحقیق مهم ترین عوامل کلیدی و پیشران در رابطه با آینده گسترش فضایی شهر مهاباد با تاکید بر فعالیت های بازرگانی شهر شناسایی گردید و سپس با توجه به اهمیت پیشران ها و عدم قطعیت آنها در سه حالت، 1- (توسعه ترکیبی و رشد هوشمند شهری)؛ 2- گسترش فضایی شهر با همان روند کنونی(شکل خطی) و 3- (گسترش فضایی شهر به صورت توسعه پراکنده در همه جهات شهر)سناریوهایی برای شهر مهاباد تدوین شد. با در نظر گرفتن مهمترین پیشران های توسعه فضایی- کالبدی شهر مهاباد مجتمع های بازرگانی(بازارچه های تاناکورا و...)، زمینه ها وامیدها برای تشکیل استان جدید، همکاریهای بین المللی و همجواری با بازارهای مرزی؛ سناریوی توسعه ترکیبی و رشد هوشمند شهری به عنوان منطبق ترین سناریو برای توسعه فضایی- کالبدی شهر مهاباد معرفی شد که مستلزم تدوین راهبردها و سیاست ها و برنامه های عملیاتی در راستای پایداری شهری می باشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریو، شهرمهاباد، کارکرد بازرگانی، گسترش فضایی
  • زینب کرکه آبادی*، ملیحه نعمتی، محمدرضا زندمقدم صفحات 149-169
    اهمیت نگهداری از مبلمان شهری در بسیاری از شهرهای کشور به عنوان یکی از موضوعات مهم برنامه ریزان و زیبا سازان شهری موردتوجه است. توجه کافی به عناصری همانند طراحی مناسب، ابعاد، جایابی و نظارت های مناسب می تواند در کاهش رفتارهای مخرب اثرگذار باشد. به همین منظور این تحقیق باهدف شناسایی بهتر این عناصر تلاش کرده است تا مدل مناسبی را دراین خصوص طراحی و در اختیار برنامه ریزان و زیبا سازان شهری قرار دهد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری تحقیق افراد بالای 18 سال ساکن در شهر سمنان در سال 1401 بود و نمونه آماری در بخش دلفی، تعداد 11 نفر خبره از بین خبرگان دانشگاهی و مسیولان سازمان زیباسازی شهری سمنان است. برای آزمون مدل در نمونه آماری بزرگ تر افراد بالای 18 سال ساکن در شهر سمنان به تعداد 386 نفر انتخاب شدند. داده های لازم از طریق ابزار پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS و  تکنیک های دلفی و مدل سازی ساختاری تفسیری انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که عناصر موثر بر تقویت و نگهداری از تجهیزات مبلمان شهری شامل 4 بعد اصلی طراحی، نظارت، عوامل روانی و جایابی مناسب با 16 مولفه است. در بخش مدل سازی ساختاری تفسیری نیز مشخص شد، القای حس تعلق تاثیرگذارترین عامل و عوامل شکل، تناسب با نیازها، علایم هشداردهنده، رفع سریع عیوب، همخوانی با محیط، پاسخ به نیازها و سهولت استفاده تاثیرپذیرترین هستند. همچنین نتایج نشان داد هر 4 بعد شناسایی شده توانایی کاهش رفتارهای وندالیسمی را دارد و دراین بین بیشترین تاثیر را عوامل روانی با میزان تاثیر  37/0 بر کاهش رفتارهای وندالیسمی دارد.
    کلیدواژگان: مبلمان شهری، مدل سازی ساختاری تفسیری، وندالیسم
|
  • Ahmad Asadi *, Mohsen Ahadnejad Roshti, Shahrokh Zadvali Khajeh Pages 1-20

    Nowadays, due to the increasing problems of cities due to the increasing expansion of urbanization, the application of new approaches in urban planning in order to achieve sustainable development is an inevitable necessity. In this regard, one of the effective approaches to the sustainable development of cities has been planning to make them smarter. Given the importance of the smart approach in planning cities today, the purpose of this study is to presentation of a smart city development model with emphasis on the characteristics of education city in Ghaen city. Therefore, the research method is applied in terms of purpose and analytical-exploratory in nature which in order to analyze the data, has been used structural equation modeling method in AMOS software. It is noteworthy that the statistical population of the study includes academic elites and Ghaen city managers and due to the uncertainty of the number of statistical population, through Cohen's formula at the 95% confidence level, 90 people have been selected as the sample size. Findings show that the most important variables affecting the feasibility of smart city in Ghaen city are smart management, smart environment, smart citizen, smart economy, smart mobility and smart life, which have an impact rate based on the structural model are calculated 0.89, 0.81 0, 0.73, 0.65, 0.58 and 0.52. The results also indicate that the education approach (educator city) can play a pivotal role in achieving the indicators of Ghaen smart city through planning in three dimensions of educational facilities, urban environment and citizens. In this regard, it can be said that about 64% of the realization of Ghaen smart city is explained by the existence and realization of the indicators of the city of education.

    Keywords: Urban planning, Urban development, Smart city, Educator City, Ghaen
  • Masoud Taghvaei, Marjan Shafiei * Pages 21-42

    With the continuation of the process of urban population domination and physical expansion of Isfahan metropolis in recent years and economic, environmental, managerial challenges, as well as many pressures on the city, Urban intelligence is a solution proposed by urban innovators and researchers that can be used as a suitable approach to solve the current challenges of urbanization and the optimal performance of the city. Due to this important, the purpose of this study is to prioritize the indicators affecting the realization of urban intelligence and ranking areas compared to these indicators in the city of Isfahan. The type of research is applied-developmental in terms of purpose and its method is descriptive-analytical and survey. The statistical population of the study consists of experts in the field of urban planning (Urban Services Organization, Urban Planning and Architecture, Urban Transport, ICT, Planning and Human Development, and municipalities of 15 regions, etc.) and using snowball method, 50 people were selected as the sample. The information required for the research was obtained by studying library-documentary sources and field studies and AHP method was used to analyze the information. The results show that the index of improving urban pollution with a coefficient of 0.41 was the first priority and the index of citizens' trust in service-oriented organizations was 0.024 as the last priority. Also, regions 5 and 6 are ranked first in relation to the desired indicators, and regions 14 and11 are ranked last. Finally, suggestions have been made to improve the situation of the regions in relation to the desired indicators.

    Keywords: Urban Development Approaches, Hierarchical Analysis Model (AHP), Isfahan, Make Smart
  • Reyhaneh Alaee *, Mohammad Rahim Rhnma&Rsquo, Omid Ali Khwarizmi Pages 43-65

    Brownfields refer to deserted unused areas where redevelopment seems to be impossible due to the environmental pollution. Hence, this essay tries to address the planning of redevelopment of such fields in Mashhad’s Abkooh Sugar Factory. This 28.5 Hectare factory is built in northwest of Mashhad and in the vicinity of district 4 of municipality of zone 2 adjacent to Qaem Freeway and Mahad-Ghoochan road. Adopting a descriptive- analytic methodology, we firstly examine the Outreach areas and the operative system of the existent and required activities of the area. Then we had semi-structured interviews with 12 expert knowing all about the area to present some suggestions according to the theoretical and documental discoveries. This was done to find the optimal option amongst all the proposed ones. The proposed options were mostly presented and assessed based on the combination of several compatible uses. This was aimed to appropriately use the considerable extent of the area. Finally, the expert agreed on 7 options to be established in the area. Then four basic criteria (city construction, تحقق پذیری, economy and identity) for assessing the uses have been taken into account. Each criterion consists of some sub criteria. In this stage, 15 questionnaires were designed and delivered to other experts to evaluate the criteria and proposed options. The results gained in AHP framework showed that the first priority is to construct a commercial-administrative center and in the next place is the building and opening of some tourist attractions.

  • Fateme Purrahdari, Hadi Mahdinia *, Zahra Sharifinia Pages 67-88

    Today, housing and related issues are global issues that planners and policymakers in different countries seek to solve related problems. Most governments, in response to the importance of housing, use housing planning in the form of national regional and urban planning. The analysis of quantitative and qualitative issues of housing is done through a tool that is presented in the form of variables called housing indicators and express different economic, socio-cultural and physical dimensions of housing.Housing indicators not only as a descriptive tool to express the current housing situation in various dimensions.The aim of the present study is to examine the situation of housing index in the regions The city of Mashhad and their prioritization based on these indicators and providing solutions provided a suitable platform for equality and justice between different areas of the city of Mashhad. The statistical population of the study consists of the total number of households in Mashhad in 2020 to 930785 households. The sample size using the Cochran's formula is 384 items for data collection by library and field methods and for data analysis by aras technique. The results of the research based on Shannon entropy technique showed that in quantitative indicators, the household dimension criterion, in quality indicators, the criterion of housing units' access to shopping centers, and in economic indicators, the percentage of rent to total household expenditure were the most important criteria. On the other hand, the results of the research using the aras technique indicate that the 17 districts of Mashhad are not in equal conditions in terms of quantitative, qualitative and economic indicators of housing and are classified into three desirable levels: semi-desirable and undesirable.

    Keywords: Economic Housing Index, Quantitative Housing Index, Qualitative Housing Index, ARAS method, Mashhad
  • Marziyeh Shahroudi Kolour, Khosro Movahed *, Hojjatollah Rashid Kolvir, Malihe Taghipour Pages 89-109

    Human behavior plays a major role in the creating and persistence of various environmental problems. Proposed models for modifying behavioral patterns emphasize a component called motivation, which is the primary basis for sustainable decisions. Given the housing importance in sustainable development, new patterns of life in communal housing, and designers' emphasis on privacy in spatial arrangements, the present study aims to investigate the impact of territorial behavior on strengthening behavioral motivations in achieving sustainability. For this purpose, first, the configuration patterns and order of the interior space of housing were examined syntactically, and then the research hypothesis was tested by distributing 516 questionnaires. Observations showed that contemporary housing has two central and axial patterns that the spatial value of public, semi-public, and private realms has different syntactic features in each of them. In the central pattern, public arenas have higher integrity, visibility, permeability, and usability; while in axial patterns, they have more spatial separations and higher usability in private areas. In addition to syntactic analysis, the analysis of variance test also confirmed the difference in territory behavior between residents of the two mentioned models. The results confirmed the positive relationship between spatial configuration, territory, and motivation of sustainable behaviors, and showed that central oriented design and strengthening of spatial stimuli for the use of collective spaces, can predict 28% of motivation of sustainable behaviors. While having a behavioral intent in sustainability is 29% predictive of motivation, territory and spatial configuration with 28% predictability will be an important and controllable factor.

    Keywords: Housing, Sustainable Behavior, Territory, Spatial Value, Motivation
  • Sadeg Partani *, Asiye Noruzi Kohne Qochan, Roh-Allah Noori, Cristov&Atilde, O Vicente Scapulatempo Fernandes Pages 111-128

    The present study is an interdisciplinary study and has investigated the type and extent of the impact of different urban land use on the quality of surface runoff. The purpose of this study was to create a practical relationship to estimate the quality of urban runoff through different types of urban land uses. The data collection tools in this study were documents, documents, field observation and sampling and their laboratory measurement. After field study and initial sampling in area six and concluding that there is a direct relationship between land use and runoff quality, three metropolitan sub-basins were selected and then each of these sub-basins was divided into more detailed cumulative sub-basins. So that the exit points of each sub-basin was the entry point of the next sub-basin downstream. For the main sampling, which was performed in three simultaneous shifts with three rainfalls, the impact and changes in urban land use were emphasized. The results show a close correlation between urban land use and runoff quality categories and changes in the amount of runoff quality parameters in specific land uses indicate that demographic characteristics and land use are the main sources of urban runoff pollution. According to the results of this study, the risk of lead in Tehran urban runoff with its cumulative trend is one of the most difficult and important pollutants that should be considered in the quantitative and qualitative management of urban runoff and its reuse. Also, the layout and use of urban lands is the most important indicator affecting the quality of urban runoff and there is a need to implement proper programs to control changes in urban land use in maintaining the balance of the aquatic ecosystem.

    Keywords: Land use change, urban runoff, runoff quality, Urban lands, Water quality parameters
  • Taher Parizadi *, Hujjat Mirzazadeh, Tohid Asghary, Salam Ahmapour Pages 129-148

    The purpose of the present research is to investigate the spatial expansion and develop scenarios related to the future development of the city of Mahabad, considering the role of commercial activities in the physical field. This research is considered to be applied from the point of view of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The method of data collection is document-survey and Micmac and Scenario Vizard software were used in data analysis. The results obtained from the entropy calculation show that the physical growth of the city was scattered and non-dense. Also, the result of Heldren's model shows that 48% of city growth is due to population and 52% of city growth is related to horizontal growth and dispersion. In the research process, the most important primary and driving factors related to the future spatial expansion of Mahabad city were identified with an emphasis on the commercial activities of the city, and then according to the importance of drivers and their uncertainty in three cases, 1- (combined use and growth) smart city); 2- Spatial expansion of the city with the same current trend (linear shape) and 3- (Spatial expansion of the city in the form of scattered development in all directions of the city) scenarios were compiled for the city of Mahabad. And in the second step, mixed use and smart urban growth were introduced as the most suitable scenario of Mahabad city, which requires the formulation of strategies, policies and operational plans in line with urban sustainability.

    Keywords: future research, scenario, Spatial Expansion, Mahabad, Commercial Function
  • Zeinab Karkeh Abadi *, Malihe Namati, Mohamadreza Zandmoghadam Pages 149-169
    Interpretive structural modeling of urban furniture with the aim of reducing urban vandalism behaviors. The importance of urban furniture in many cities of the country is considered as one of the important topics of urban planners and beautifiers. Sufficient attention to elements such as proper design, dimensions, proper placement and monitoring, etc., can be effective in reducing destructive behaviors. For this purpose, with the aim of better identifying these elements, this research has tried to design a suitable model in this regard and provide it to urban planners and beautifiers. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of nature. The statistical population of the research in the Delphi section and in order to achieve the necessary theoretical saturation was 11 experts from among academic experts and officials of the Semnan urban beautification organization, and for the model test in a larger statistical sample, there were 386 people over 18 years old living in Semnan. People were selected. The necessary data were collected through a researcher-made questionnaire tool, and the interpretive structural modeling technique was used to analyze the data. The results of the research showed that the elements affecting urban furniture include 4 main dimensions of design, supervision, psychological factors and proper placement with 16 components. In the interpretive structural modeling section, it was also determined that the induction of a sense of belonging is the most effective factor, and the factors of form, fit with needs, warning alert, quick fix of defects, harmony with the environment, response to needs and ease of use are the most effective.
    Keywords: Urban furniture, vandalism, interpretive structural modeling, Design, Supervision